Aandeelhoudersovereenkomst: uiterst belangrijk!

Maak je deel uit van een vennootschap met meerdere aandeelhouders? Sluit dan beslist een aandeelhoudersovereenkomst. Hierin regel je de onderlinge verhouding tussen jou en je medeaandeelhouders. Zo voorkom je discussies en onduidelijkheden. Voor alle aandeelhouders is immers duidelijk wat van hen verwacht wordt en wat hun exacte positie is binnen de vennootschap. Hoe sluit je zo’n aandeelhoudersovereenkomst? Wat neem je erin op? En wat kun je doen als je medeaandeelhouder lak heeft aan de gemaakte afspraken? Lees snel verder!

Notariële akte niet nodig!

Het is (gek genoeg) genoeg niet verplicht om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. Er gelden dan ook geen speciale voorwaarden voor het opstellen van een dergelijke overeenkomst. Het opstellen ervan kun je in principe zelf. Je hoeft er niet voor naar de notaris. Besef wel dat gaat om een maatwerkovereenkomst. Laat daarom altijd een jurist een blik werpen op de overeenkomst.

Wat neem je in de aandeelhoudersovereenkomst op?

Je kunt eigenlijk alles regelen in de aandeelhoudersovereenkomst, zolang het niet in strijd met de wet is. Onthoud dat het belang van de vennootschap altijd voorop moet staan! De aandeelhoudersovereenkomst moet aansluiten op de statuten. Let er op dat je in ieder geval de volgende zaken regelt in de aandeelhoudersovereenkomst:

  • Vetorechten
  • Het uitkeren van dividend
  • Aandelenoverdracht
  • Liquiditeitstekort
  • Benoeming en ontslag van bestuurders
  • Geschillenregeling
  • Besluitvorming
  • Relatiebeding
  • Concurrentiebeding
  • Geheimhoudingsbeding
Conflict met je medeaandeelhouder. Wat nu?

Komt je medeaandeelhouder zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet na? Worden bedingen overtreden? Dat betekent niet dat je hiertegen niets kan doen. Afhankelijk van de situatie kun je schadevergoeding vorderen, de overeenkomst ontbinden of juist nakoming vorderen. Mogelijk hoef jij zelf ook niet meer aan je verplichtingen te voldoen.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Wil je je aandeelhoudersovereenkomst gratis door onze Rechtsbundel juristen laten screenen? Ben je in een conflict met je medeaandeelhouders verzeild geraakt en wil je weten wat je nu het beste kunt doen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord