Heeft je werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of langer? Dan moet je hem uiterlijk één maand voor afloop van zijn contract schriftelijk laten weten of je zijn arbeidsovereenkomst wel of niet verlengt, en zo ja, onder welke voorwaarden. Dit wordt ‘de aanzegverplichting’ genoemd. Ben je te laat met aanzeggen, dan loop je het risico dat je de werknemer een fikse boete moet betalen. Zorg dus dat je dit voorkomt! Wil je weten wat de aanzegverplichting voor jou inhoudt? Lees dan verder!

Checklist aanzeggen

Gebruik deze checklist zodat je zeker weet dat je hebt voldaan aan je aanzegverplichting en niet voor (hoge) kosten komt te staan. Die kosten zijn immers gemakkelijk te voorkomen.

  • Breng in kaart wanneer je tijdelijke arbeidscontracten eindigen

Zorg dat je administratie op orde is. Houd bij wat de einddata zijn van al je lopende arbeidsovereenkomsten. Zo voorkom je dat je te laat bent met aanzeggen.

  • Stuur je werknemer uiterlijk één maand voor de einddatum van zijn contract een aanzegbrief

Ben je hiermee te laat, dan kan je werknemer binnen twee maanden na afloop van zijn contract aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook als je het contract wel verlengt maar je hebt niet of te laat aangezegd, kan je werknemer een schadevergoeding claimen. Houd die termijn van één maand dus goed in de gaten! Ben je vergeten om aan te zeggen? Dan eindigt de arbeidsovereenkomst wel gewoon op de overeengekomen einddatum, tenzij je uiteraard het contract wilt voortzetten.

  • Verstuur de aanzegbrief per aangetekende post of laat je werknemer tekenen voor tijdige ontvangst

Jij als werkgever moet kunnen bewijzen dat je de werknemer tijdig hebt geïnformeerd over het al dan niet voortzetten van zijn arbeidsovereenkomst. Verstuur de aanzegbrief daarom per aangetekende post of laat je werknemer tekenen voor gezien. Het enkele versturen van een e-mail is niet voldoende. Je werknemer zal moeten bevestigen dat hij de e-mail heeft ontvangen.

  • Besluit je de arbeidsovereenkomst voort te zetten? Vermeld dan ook altijd onder welke voorwaarden!

Heb je tijdig aangezegd maar bevat de brief niet de voorwaarden waaronder het contract wordt verlengd, dan wordt de arbeidsovereenkomst geacht te zijn voortgezet onder dezelfde (vroegere) voorwaarden.

Voorbeeldbepaling aanzegging bij voorbaat

Het is mogelijk om een bepaling in de arbeidsovereenkomst op te nemen waarin je van tevoren al aanzegt. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat nog niet helemaal duidelijk is hoe de rechter aankijkt tegen een dergelijk artikel in de arbeidsovereenkomst, omdat de aanzegverplichting nog niet zo lang geldt. Om die reden raden we aan om ook altijd tijdig schriftelijk aan te zeggen.

“Werkgever hecht er – nu voor alsdan – waarde aan om aan de werknemer bij voorbaat aan te zeggen dat deze arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd – nadat die is geëindigd van rechtswege – niet zal worden voortgezet. Aldus wordt hierbij voldaan aan de wettelijke aanzegverplichting van de werkgever als bedoeld in artikel 7:668 BW. Door ondertekening van deze arbeidsovereenkomst erkent de werknemer dat de werkgever aan zijn wettelijke aanzegverplichting heeft voldaan. De werknemer zal daarom geen aanspraak kunnen maken op de aanzegboete als bedoeld in artikel 7:668 lid 3 BW.”

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over de aanzegverplichting? Wij helpen je graag verder, neem gerust contact met ons op.

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord