Bestuurdersaansprakelijkheid, voordat het tot frustraties leidt

Ben je bestuurder van een BV? Dan wordt van je verwacht dat je verantwoord te werk gaat. Jij bent immers verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de BV. Schiet je als bestuurder tekort, dan kun je hiervoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Niet bepaald waar je op zit te wachten.

Bestuurdersaansprakelijkheid voorkom je zo…

Geen paniek, bestuurdersaansprakelijkheid wordt doorgaans niet snel aangenomen door de rechter. In beginsel is de BV aansprakelijk, niet de bestuurder. Wat zou anders het nut zijn van een besloten vennootschap? Toch wil je geen onnodige risico’s lopen. Door onderstaande acties voorkom je dat je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld.

  • Maak tijdig de jaarrekening van de BV op. Doe dit binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar en leg deze voor aan de aandeelhouders ter inzage. Laat de jaarrekening door alle bestuurders en commissarissen ondertekenen en deponeer deze binnen 8 dagen bij de Kamer van Koophandel. Maak de jaarrekening overzichtelijk en neem geen onjuiste of misleidende voorstelling van zaken hierin op.
  • Houd een goede administratie bij en neem geen al te grote financiële risico’s.
  • Betaal tijdig de belastingpremies van de BV en meld een voorziene betalingsonmacht zo spoedig mogelijk bij de Belastingdienst.
  • Ga geen verplichtingen aan namens de BV waarvan je weet dat deze niet kunnen worden nagekomen.
  • Zorg voor een goed beveiligd ICT-systeem. Laat je goed informeren over cyberrisico’s en meld een vermoedelijk datalek meteen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Eventueel opgelegde boetes zijn niet van de poes!
  • Handel niet in strijd met de statuten van de BV, deze vormen het fundament. Heb je volgens de statuten bijvoorbeeld de goedkeuring van de aandeelhouders nodig voor het nemen van een bestuursbesluit? Voldoe hier dan aan.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Een verwittigd man is er twee waard. Heb je nog vragen over bestuurdersaansprakelijkheid of loop je zelf hier tegenaan? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord