Als ondernemer wil je veilig zakendoen. Dat begint bij goede contracten. Door de afspraken met je contractspartij schriftelijk vast te leggen, voorkom je discussies en onduidelijkheden. Jullie weten immers beide waar jullie aan toe zijn.

Zo stel jij zelf een contract op

Waar moet je nu op letten bij het opstellen van een contract? Wat mag bijvoorbeeld niet ontbreken? Met behulp van onderstaande checklist stel jij voortaan zelf een simpel contract op.

  • Om wat voor contract gaat het?

Bepaal wat voor type contract je gaat opstellen. Gaat het om een koop-, samenwerkings- of leningsovereenkomst? Het type contract bepaalt welke wettelijke regels van toepassing zijn.

  • Met wie sluit je het contract?

Geef duidelijk aan wie je contractspartij is. Bij ondernemingen is het belangrijk dat je nagaat wie binnen het bedrijf bevoegd is om het contract te sluiten ofwel wie mag tekenen namens het bedrijf. Tip: Raadpleeg het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierin staat wie tekenbevoegd is.

  • Waarom sluit je het contract?

Bedenk voor jezelf met welk doel je het contract sluit en neem de belangrijkste bedoelingen in het contract op. Als er een discussie ontstaat over de uitleg van een bepaald artikel in het contract, kijkt de rechter namelijk naar de bedoeling van de contractspartijen.

  • Wat verwacht je van je contractspartij?

Zorg dat duidelijk is welke verplichtingen over en weer gelden. Denk aan zaken als: Wanneer moet worden geleverd en hoeveel? Tegen welke prijs? Hoe moet worden betaald?

  • Wat als het contract niet wordt nageleefd?

Sta stil bij de gevolgen van niet-nakoming. Wat als te laat wordt geleverd? Of wat als niet wordt betaald?

  • Welk recht is van toepassing en welke rechter is bevoegd?

Bepaal vooraf welk recht van toepassing is op het contract. Dit is met name van belang als je contractspartij in het buitenland gevestigd is. Je wilt natuurlijk niet dat opeens het Japans recht van toepassing is. Geef ook aan welke rechter bevoegd is. Zo voorkom je dat je het hele land af moet reizen om voor een bepaalde rechter te verschijnen.

Voorbeeldbepaling toepasselijk recht en bevoegde rechter:

“Op deze overeenkomst en alle daaruit voortvloeiende zaken en geschillen is het Nederlands recht van toepassing. Geschillen met betrekking tot deze overeenkomst of met betrekking tot al hetgeen daarmee verband houdt of daaruit voortvloeit, zullen aan de bevoegde rechter van de Rechtbank Oost-Brabant worden voorgelegd.”

  • Is het contract ondertekend?

Last but not least. Als je alle gemaakte afspraken op papier hebt gezet, vergeet dan niet om het contract te laten ondertekenen! Zo kun je eenvoudig bewijzen wat is afgesproken. Alles staat immers zwart op wit.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over het opstellen van een contract? Of wil je je contracten gratis door onze Rechtsbundel juristen laten screenen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord