De Wet bescherming persoonsgegevens, hoe ver gaat het?

Bescherming van onze privacy, het wordt steeds belangrijker. Met alle online dataverkeer ligt schending van de privacy op de loer. De Wet bescherming persoonsgegevens moet onze privacy waarborgen. Maar hoe ver gaat die bescherming? Wat mag je als organisatie met iemands gegevens? En wat mag absoluut niet?

Wel of geen persoonsgegevens?

Ten eerste is belangrijk, wat zijn persoonsgegevens eigenlijk precies? Persoonsgegevens zijn de gegevens waarmee je een persoon zonder al te veel moeite kunt identificeren. Hierbij moet je niet alleen denken aan naam- en adresgegevens, BSN-nummers, e-mailadressen en foto’s. Ook gegevens die iets zeggen over iemands gezondheid, godsdienst of strafrechtelijk verleden worden door de Wet bescherming persoonsgegevens aangemerkt als persoonsgegevens. Verwerk je dergelijke personeelszaken binnen jouw organisatie? Wees ook dan extra voorzichtig!

Zo voorkom je privacyschending
  • Ga zorgvuldig om met persoonsgegevens

Stap 1 om privacyschending binnen je bedrijf te voorkomen, is het versleutelen van persoonsgegevens. Vrees je dat persoonsgegevens mogelijk toch zijn uitgelekt? Denk dan aan je meldplicht! Eerder schreven we hier een artikel over. Met deze meldplicht werd de Wet bescherming persoonsgegevens aangescherpt.

  • Doe niets met iemands persoonsgegevens voordat je de vereiste toestemming hebt

Zonder toestemming mag je niks. Gaat het om de persoonsgegevens van een kind van twaalf jaar of jonger? Dan heb je ook toestemming nodig van de ouder of voogd.

  • Geef duidelijk aan waarvoor je de persoonsgegevens gaat gebruiken

Omschrijf het doel. Alleen voor dat doel mag je de persoonsgegevens aanwenden. De betreffende persoon heeft immers enkel toestemming gegeven voor het verwerken van zijn persoonsgegevens voor dat specifieke doel. Houd je hier dus aan!

  • Maak een belangenafweging

Is het noodzakelijk dat je bepaalde persoonsgegevens ontvangt? Heb je bepaalde informatie echt nodig? Weeg het belang van jouw organisatie af tegen het belang van het betrokken individu.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Wil je meer informatie over de Wet bescherming persoonsgegevens? Wil je weten of jouw organisatie voldoet aan de wettelijke vereisten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord