Een psychopaat? Verrek, alweer een advocaat…

Zakenblad Quote kwam recent met een interessant artikel over beroepsgroepen die de meeste psychopaten kennen. En ja hoor, de advocaat staat prompt op een prominente tweede plek, gevolgd door mediapersoonlijkheden, verkopers en chirurgen. Op de eerste plek staat, je raadt het al, de ondernemer.

The Silence of the Lawyer

Aan wie denk je als je het hebt over een psychopaat? Uiteraard meteen aan Hannibal Lecter uit de film The Silence of the Lambs, inmiddels alweer uit 1991. Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Doorgaans een persoon die zich voortdurend antisociaal of zelfs crimineel gedraagt. Oftewel iemand die zich niet kan aanpassen aan de maatschappelijk gestelde sociale normen en waarden.

Psychopaten zijn doorgaans erg zelfverzekerd, ongeremd en impulsief. Emoties en stress zijn niet aan hen besteed. Omdat zij weinig angst kennen, zijn ze vaak brutaal, agressief en kennen zij geen zelfbeheersing. De doorsnee advocaat dus…

’t Is maar hoe je het bekijkt

Nou hebben we de indruk dat dit bij onze advocaten doorgaans nogal meevalt. Of ze weten het bijzonder goed te verbergen, dat kan.

En toch is het niet eens zo verkeerd om een paar psychopathische trekjes te vertonen. Bij het voeren van onderhandelingen of gerechtelijke procedures speelt het ongetwijfeld in je voordeel als je geen angsthaas bent, maar zelfverzekerd vecht voor je cliënt. Een beetje advocaat vindt het ook heerlijk om de grenzen op te zoeken en gebruik te maken van de mazen van de wet. Is dat antisociaal gedrag? Dat lijkt ons niet.

Crimineel? Toegegeven, een enkele advocaat heult misschien net iets teveel mee met zijn illustere cliënt. Maar ach, ook dat valt in de praktijk nog wel mee. ‘Hij gaat tenminste voor zijn cliënt’ heet dat dan. Sommige kantoren – wij uiteraard niet – hebben er dan weer een handje van om hun cliënten met crimineel hoge facturen op te zadelen, maar dat is wat anders.

Soms is het niet verkeerd om wat brutaler uit de hoek te komen. Ook een impulsieve ingeving kan het best goed doen. ‘Out of the box denken’ noemen we dat. Oftewel creatief zijn.

Baas boven baas

Al met al doen wij het dus zo slecht nog niet. En laten we wel wezen, gestoord zijn we allemaal wel een beetje. Toch?

Blijft een feit dat het merendeel van onze cliënten dus op nummer één staat. Baas boven baas, zeg maar. Kun je nagaan welke chemie er kan ontstaan wanneer beide beroepsgroepen met elkaar samenwerken. In ieder geval maakt dit ons vak allesbehalve saai.

Auteur: mr. Niels Vanaken, advocaat

Heb jij het gevoel dat je advocaat psychopathische trekjes vertoont? Wil je er een keer over praten? Neem dan contact met ons op. Wij bieden je een luisterend oor!

Niels

“Hallo, mijn naam is Niels. Via mijn blogs wil ik bedrijven zoveel mogelijk voorzien van waardevolle informatie. Als advocaat en ook zelf ondernemer adviseer ik ondernemingen graag tijdig over relevante juridische ontwikkelingen. Ik ben ervan overtuigd dat de echte toegevoegde waarde niet zozeer gelegen is in het oplossen van problemen, maar juist in het voorkomen ervan. Ondernemers moeten zich in een positieve mindset kunnen focussen op het succesvol vermarkten van hun dienst of product. Het is mijn passie om hen zoveel mogelijk hierin te ondersteunen. Heb je een juridische vraag? Mail of bel mij gerust. Samen zijn we slimmer.”

– mr. Niels Vanaken, 085 750 10 17n.vanaken@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord