Een vaststellingsovereenkomst, het kan maar helder zijn

Een discussie met je werknemer, klant of zakenpartner? Kom tot heldere afspraken en leg deze duidelijk vast in een vaststellingsovereenkomst. Zo vermijd je kostbare procedures en onzekerheid in de toekomst.

Echt niet! Echt wel!

Een goede relatie begint met goede communicatie. En juist in de communicatie gaat het vaak mis. Zit je met je contractspartij niet meer op een lijn, ga dan best met elkaar rond de tafel zitten. Bespreek de knelpunten en leg vervolgens zwart op wit vast wat je van elkaar verwacht.

Juridisch maakt het niet uit wat je met elkaar afspreekt, zo lang de afspraken niet in strijd zijn met de wet. Denk wel goed na over wat je overeenkomt. Onderteken je de vaststellingsovereenkomst, dan ben je immers hieraan gebonden!

Helder, toch?

Een goede vaststellingsovereenkomst bevat minimaal de volgende elementen:

  • de partijen die de overeenkomst sluiten, voorzien van de adresgegevens, het KvK nummer en de tekeningsbevoegde personen;
  • de belangrijkste overwegingen waarom de overeenkomst gesloten wordt;
  • de gemaakte afspraken voldoende uitvoerig uiteengezet;
  • de gevolgen bij niet nakoming van de gemaakte afspraken;
  • het recht dat van toepassing is en de rechter die bevoegd is ingeval van een procedure;
  • de datum en de handtekening van de contractspartijen.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je een vaststellingsovereenkomst door onze juristen laten screenen of opstellen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord