‘Hedde geld bij?’ Eerst maar eens de koopovereenkomst…

Koop je een printer in de MediaMarkt, een fles wijn in de Jumbo of een auto via Marktplaats? In dat geval sluit je een koopovereenkomst. Nu zal je dit bij tal van kleinere aankopen vaak niet eens doorhebben. Maar waar let je nu precies op bij het sluiten van een koopovereenkomst? En welke rechten heb je als koper of verkoper?

Zwart op wit

Ben je het eens over de belangrijkste punten? Sluit dan een koopovereenkomst. Vaak wordt gedacht dat een koopovereenkomst pas tot stand komt als de koopprijs betaald is. Dat is niet zo. Op het moment dat je het eens bent over de belangrijkste aspecten van de koop, is sprake van een overeenkomst.

Een man een man, een woord…

Bedenk wel dat een koopovereenkomst niet per se schriftelijk hoeft te zijn en dat een geplaatste handtekening niet zaligmakend is. Ook een mondelinge koopovereenkomst is immers geldig. Uiteraard zal het in geval van een mondelinge overeenkomst lastiger te bewijzen zijn wat precies is overeengekomen. Wees in ieder geval voorzichtig met mondelinge toezeggingen. Voor je het weet ben je juridisch gebonden aan een overeenkomst.

Show me the money!

Sluit je een koopovereenkomst, dan moet er vrijwel altijd een geldbedrag worden betaald. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. Onderhandel goed over de prijs, zelfs bij kleinere aankopen kan dit lonen. Staat de prijs niet vast? In dat geval ben je als koper een redelijke prijs verschuldigd.

Wat mag je verwachten?

Als koper heb je recht op de ontvangst van een goed en compleet product. Ben je niet tevreden over het product dat je hebt gekocht? Is het bijvoorbeeld beschadigd? Dien dan zo snel mogelijk een klacht in bij de verkoper, in ieder geval binnen twee maanden nadat je het gebrek hebt ontdekt. Als verkoper mag je dan weer verwachten dat de koper jou op tijd de afgesproken koopprijs betaalt.

Een woning kopen? Wel schriftelijk!

Let op: voor de koop van een woning gelden speciale regels. Koop je als particulier een huis, dan is de koop pas geldig als de koopovereenkomst daadwerkelijk is ondertekend.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je verdere vragen over dit onderwerp? Wil je een koopovereenkomst door onze Rechtsbundel juristen laten screenen of opstellen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord