Hmm… hij lijkt wel een beetje op Edgar Davids

Stel je voor: je bent lekker aan het online gamen en plots zie je jezelf vrolijk voorbij huppelen in het spel. Wat doe je dan? Edgar Davids weet het wel, dat wordt kassa!    

Meneer de rechter, hij lijkt op mij…

Onder meer het Parool vond het interessant om er een artikel aan te wijden. Edgar Davids die een procedure had aangespannen tegen de online game ontwikkelaar Riot games. Het karaktertje  ‘Striker Lucian’ in het populaire spelletje League of Legends had toch wel erg veel weg van onze Nederlandse ex-profvoetballer. Neen, het gespierde donkere typetje in voetbaltenue met rasta haren, de alom bekende sportbril en de agressieve spelbewegingen kon zeker geen toeval zijn.

Dat vond ook de Amsterdamse rechter die de zaak voor de kiezen kreeg. Striker Lucian was wel degelijk gebaseerd op Davids en ook een virtueel karakter kan vallen onder het ‘portretrecht’ – zoals dat heet. Het oordeel van de rechtbank: Edgar Davids heeft er belang bij om te voorkomen dat zijn portretrecht gratis gebruikt wordt. Inbreuk op zijn rechten dus. Riot Games heeft de instructie gekregen om te laten zien hoeveel zij in Nederland precies aan Striker Lucian verdiend heeft. Om het poppetje in te zetten in League of Legends moesten de gebruikers immers een bedrag betalen. Riot Games mag hierna de portemonnee gaan trekken, zoveel is zeker. Een forse schadevergoeding volgt.

Hoe zit dan nou, het portretrecht?

Neem bijvoorbeeld de professioneel fotograaf: een portret dat je niet in opdracht van een ander hebt gemaakt, mag je in beginsel vrij publiceren. Zo hoef je geen toestemming te vragen aan de gefotografeerde als je foto’s die je in een openbare ruimte hebt gemaakt publiceert.

Bedenk wel dat de persoon die je hebt gefotografeerd een ‘redelijk belang’ kan hebben en zich kan verzetten tegen je publicatie. Dit redelijk belang kan bijvoorbeeld zijn de bescherming van zijn privacy of een commercieel belang. Tijdens een procedure zal de rechtbank steeds een belangenafweging maken, omdat jij als maker van de foto aanspraak kunt maken op de vrijheid van meningsuiting.

7 verschillen of meer, het maakt niet uit!

Een veel gehoord fabeltje is trouwens dat wanneer er minimaal zeven verschillen te ontdekken zijn, je geen inbreuk maakt op iemands rechten. Trap hier niet in, de rechter zal altijd uitgaan van de zogeheten ‘totaalindruk’ die gewekt wordt.

Auteur: mr. Niels Vanaken, advocaat

Ben je actief als fotograaf of game ontwikkelaar en heb je een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Samen maken we je volgende foto of game nog mooier.

Niels

“Hallo, mijn naam is Niels. Via mijn blogs wil ik bedrijven zoveel mogelijk voorzien van waardevolle informatie. Als advocaat en ook zelf ondernemer adviseer ik ondernemingen graag tijdig over relevante juridische ontwikkelingen. Ik ben ervan overtuigd dat de echte toegevoegde waarde niet zozeer gelegen is in het oplossen van problemen, maar juist in het voorkomen ervan. Ondernemers moeten zich in een positieve mindset kunnen focussen op het succesvol vermarkten van hun dienst of product. Het is mijn passie om hen zoveel mogelijk hierin te ondersteunen. Heb je een juridische vraag? Mail of bel mij gerust. Samen zijn we slimmer.”

– mr. Niels Vanaken, 085 750 10 17n.vanaken@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord