Meer dan ooit maken mensen de keuze om een eigen bedrijf te starten. Vaak kiest men voor die extra vrijheid of voor het verwezenlijken van een bepaalde droom. Niets dan lof voor hen die de stap wagen. Vandaar dat in deze blog iets meer verteld wordt over wat hierbij komt kijken. Want hoe doe je dat eigenlijk, je eigen onderneming starten? En waar let je dan op?
Van idee tot realisatie
Voor het gemak gaan we ervan uit dat je al concreet hebt nagedacht over het product of de dienst die je graag wil leveren. Het belangrijkst is dat je affiniteit hebt met de activiteiten die je gaat ontplooien. Uiteraard helpt het als je al enige kennis en ervaring binnen de specifieke branche hebt opgebouwd. Mogelijk ga je online aan de slag met een eigen webshop of misschien begeef je je in de retailmarkt. Waar je ook in gaat ondernemen, alles begint met een goed plan. Hiermee wordt bedoeld dat je voor jezelf een duidelijk stappenplan maakt en dat je hierbij doordacht te werk gaat. Dit plan zal immers het fundament vormen waarop je vervolgens je bedrijf gaat bouwen.
Bedenk je kaderwerk
Een van de eerste keuzes die je zal maken is welke rechtsvorm je toekent aan je onderneming. Een rechtsvorm kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn of een VOF als je met meer mensen samenwerkt. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een BV of een coöperatie. De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van jezelf of je onderneming en voor je specifieke belastingverplichtingen. Doorgaans zal je een afweging maken op basis van juridische, financiële en fiscale gronden. Raadpleeg het beste een jurist voor juridisch advies en een accountant om je cijfermatig te adviseren alvorens hierin een keuze te maken. Vergeet uiteraard niet om je onderneming in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Leg afspraken goed vast
Heb je het kaderwerk staan? Ga dan aan de slag met je interne en externe communicatie. Binnen je bedrijf krijg je mogelijk te maken met medevennoten of aandeelhouders. Misschien ga je al snel aan de slag met het aannemen van personeel. Leg interne afspraken die je maakt goed vast. Staat je binnenwerk niet goed, dan is je onderneming bij voorbaat gedoemd om te mislukken.
Hiernaast krijg je logischerwijs te maken met opdrachtgevers en opdrachtnemers. Ook hier vormt communicatie het toverwoord. Zorg ervoor dat afspraken die je maakt met externe partijen duidelijk op papier komen te staan en dat de juiste verwachtingen worden geschept. Maak gebruik van heldere offertes, goede contracten en correcte algemene voorwaarden. Een jurist kan je helpen om je contracten op te stellen. Heb je dit interne proces goed ingericht, dan zal je zien dit zonder meer haar vruchten afwerpt.
Omdat je nooit alles kunt voorzien of voorkomen, is het belangrijk dat je met je bedrijf goed verzekerd bent. Verdiep je dan ook in de risico’s die op je pad kunnen komen en raadpleeg een verzekeringsagent hierover. Deze kan je van het beste advies voorzien.
Een optimale cashflow
Ok, dus je kaderwerk staat en contractueel heb je niets aan het toeval overgelaten. Je volgende stap is dat je zorgt voor een optimale cashflow. Niet enkel wil je dat je cijfers op orde zijn, ook wil je zonder al te veel problemen betaald krijgen voor de service die je levert. Start allereerst met een transparante en betrouwbare boekhouding. Er zijn tegenwoordig tal van ‘doe het zelf’ online boekhoudpakketten in omloop, die bovendien weinig geld kosten. Besteed je dit liever uit, ga dan op zoek naar een boekhouder of accountant die je hierbij kan ondersteunen.
Aangezien snelle betalingen vaak het gevolg zijn van een efficiënt debiteurenbeheer, richt je vervolgens ook dit interne proces best goed in. Zo verzend je tijdig je facturen, die voldoende gespecificeerd zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten. Wordt er te laat betaald? Neem dan geen afwachtende houding aan, maar klim op tijd in je telefoon of zend een herinnering. Blijft de betaling toch uit en heb je zelf keurig geleverd? Wacht dan niet te lang met het uit handen geven van je vordering. Een professionele incasso-organisatie kan de vordering voor je incasseren.
Privacy is belangrijk
Een proces dat je best ook goed inricht bij de start van je onderneming betreft je intern privacy beleid. Zonder meer zal je bedrijf te maken krijgen met de verwerking van persoonsgegevens. De overheid verlangt terecht dat je op een zorgvuldige wijze met deze gegevens omgaat. Zorg dan ook op zijn minst voor een verwerkingsregister en een datacalamiteitenplan en sluit in bepaalde gevallen een verwerkersovereenkomst. Vermeld verder het privacy statement van je bedrijf op je website.
Treedt naar buiten
Geen enkel bedrijf kan succesvol worden als het onvoldoende zichtbaar is. Zowel online als offline moeten mensen je onderneming weten te vinden. Maak daarom gebruik van een website die aantrekkelijk oogt en zorg ervoor dat deze online goed vindbaar is. Ook hier geldt dat een goede website niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Een SEO of SEA specialist wijst je graag de weg naar je potentiële klanten. Verder is het belangrijk dat je aansluit bij een netwerkvereniging of gericht afspraken inplant met andere ondernemers om kennis te maken. Een goede salesspecialist kan je helpen om meer sales te realiseren.
Maak vooral plezier
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat je plezier beleeft aan wat je doet. Ondernemen moet vooral leuk zijn. De valkuil waarin veel ondernemers trappen is dat zij het op enig moment het overzicht verliezen, vaak omdat zij alles zelf willen doen. Maak niet dezelfde fout en besteed zowel intern als extern tijdig bepaalde activiteiten uit. Hierdoor kun jij je richten op het succesvol vermarkten van je product of dienst. Want hier deed je het voor, toch?