De champagne kan knallen, dj Martin Garrix heeft zijn gelijk gekregen. Tijdens een slepende rechtszaak heeft de rechtbank zijn contracten met platenmaatschappij Spinnin’ Records en management MusicAllstars vernietigd. Eind goed, al goed?

‘Euh, maar dit was niet de bedoeling’

Toen Garrix als zestienjarige in 2012 een platen- en managementcontract tekende met Spinnin’ Records en MusicAllstars kwam het eigendom van zijn eigen muziek bij Spinnin’ Records te liggen. Al in de zomer van 2015 nam de dj afscheid, omdat hij het niet eens was met de wijze waarop zijn muziekrechten geregeld waren. Garrix vond dat hij bij de ondertekening van zijn contracten misleid was. Destijds zou hij de gelegenheid moeten hebben gehad om door een onafhankelijke derde te worden bijgestaan.

Zo beschuldigde hij Spinnin’ Records en MusicAllstars ervan dat zij hem verkeerd hadden voorgelicht. Bij het aangaan van de overeenkomsten in 2012 zouden Spinnin’ Records en MusicAllstars bij hem de indruk hebben gewekt dat zij voldoende professioneel waren om de belangen van Garrix goed te behartigen. Volgens Garrix werd dit niet waargemaakt. Bovendien was volgens Garrix sprake van belangenverstrengeling. Spinnin’ Records en zijn management MusicAllstars zouden immers dezelfde directeur hebben.

Ja toch?

Het gevolg was dat hij in 2015 de vernietiging van de getekende contracten inriep. Ook kwam er een flinke financiële claim bij Spinnin’ Records en MusicAllstars te liggen. De rechtbank Lelystad stelde Garrix in het gelijk. De productie- en managementovereenkomst werden vernietigd. Ook krijgt Garrix de rechten als fonogrammenproducent terug op de door hem gemaakte tracks. Een beslissing over de financiële claims van Garrix volgt nog.

En wat leren we hieruit?

Laat je bij het aangaan van contracten steeds bijstaan door een goede jurist, die je belangen behartigt. Zeker op jongere leeftijd. Te vaak zie je dat artiesten en topsporters aan het begin van hun carrière verkeerde contractuele keuzes maken, waardoor ze later op de blaren moeten zitten. En dat is zuur!

Auteur: mr. Niels Vanaken, advocaat

Heb je zelf te maken met lastige contracten? Neem dan contact met ons op.

Niels

“Hallo, mijn naam is Niels. Via mijn blogs wil ik bedrijven zoveel mogelijk voorzien van waardevolle informatie. Als advocaat en ook zelf ondernemer adviseer ik ondernemingen graag tijdig over relevante juridische ontwikkelingen. Ik ben ervan overtuigd dat de echte toegevoegde waarde niet zozeer gelegen is in het oplossen van problemen, maar juist in het voorkomen ervan. Ondernemers moeten zich in een positieve mindset kunnen focussen op het succesvol vermarkten van hun dienst of product. Het is mijn passie om hen zoveel mogelijk hierin te ondersteunen. Heb je een juridische vraag? Mail of bel mij gerust. Samen zijn we slimmer.”

– mr. Niels Vanaken, 085 750 10 17n.vanaken@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord