Meneer de bestuurder, u bent aansprakelijk. Mag ik effe vangen?

Voor een van onze leden heeft Rechtsbundel de bestuurder van een BV persoonlijk aansprakelijk gesteld. Met succes. Benieuwd hoe we dit deden? Lees onze blog.

Een van onze leden* had enkele jaren geleden kantoormeubelen geleverd aan een bedrijf* dat op het randje van faillissement verkeerde. Op dat moment had het bedrijf meerdere tonnen schuld opgebouwd en was het niet meer levensvatbaar.

‘Wij financieel in zwaar weer. Nee joh, hoezo?’

De (enig) bestuurder van het inmiddels failliete bedrijf had ons lid via e-mail aangespoord om de bestelde meubelen aan het bedrijf te leveren, terwijl hij wist dat het bedrijf financieel in zwaar weer verkeerde. In de mailcorrespondentie werd niet gewaarschuwd voor de financiële risico’s, daarentegen werd de indruk gewekt dat het bedrijf gezond was.

Flink in de buidel tasten dan maar

Nadat Rechtsbundel de bestuurder had aangeschreven om hem te wijzen op zijn onrechtmatige handelwijze, volgde een stevige gerechtelijke procedure. Uiteindelijk kwam de rechtbank tot het oordeel dat de bestuurder, door diens actieve aansporing om de meubelen te leveren, persoonlijk een ernstig verwijt kon worden gemaakt. De bestuurder had moeten beseffen dat het bedrijf niet in staat zou zijn om de facturen die zij van ons lid zou ontvangen te betalen.

In dit geval had de bestuurder ook nog eens een accountantsachtergrond, waardoor hij meer dan gemiddeld in staat was om de bedrijfscijfers te beoordelen. Het faillissement dat volgde op de levering van de meubelen kon voor hem dan ook niet als een verrassing komen. Zelfs hadden zijn familieleden hem meermaals geadviseerd om de stekker uit het bedrijf te trekken, omdat het zo niet langer kon.

Conclusie: de bestuurder mocht uit eigen zak een behoorlijke schadevergoeding aftikken. Eind goed, al goed.

Wat kunnen we hiervan leren?

Het voeren van gerechtelijke procedures is nooit prettig, ook al krijg je uiteindelijk je gelijk. Check bij twijfel daarom altijd of een bedrijf daadwerkelijk beschikt over voldoende financiële middelen, alvorens je producten of diensten levert. Vraag het bedrijf zo nodig om extra zekerheden te stellen. Wanneer je goederen levert, beding dan steeds een eigendomsvoorbehoud. Ingeval van een faillissement bestaat dan de kans dat je in overleg met de curator gewoon weer je spullen kunt gaan ophalen en hierdoor weinig schade lijdt.

Verkeer je zelf als bestuurder in de situatie waarbij het financieel slecht gaat met je bedrijf? Neem dan geen onnodige risico’s. Ga geen contracten meer aan als je er niet zeker van bent of je bedrijf aan haar verplichtingen kan voldoen. Win bij twijfel tijdig juridisch advies in.

Auteur: mr. Niels Vanaken, advocaat

Wil je meer vernemen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.      

* Vanwege de vertrouwelijkheid zijn geen namen genoemd.

Niels

“Hallo, mijn naam is Niels. Via mijn blogs wil ik bedrijven zoveel mogelijk voorzien van waardevolle informatie. Als advocaat en ook zelf ondernemer adviseer ik ondernemingen graag tijdig over relevante juridische ontwikkelingen. Ik ben ervan overtuigd dat de echte toegevoegde waarde niet zozeer gelegen is in het oplossen van problemen, maar juist in het voorkomen ervan. Ondernemers moeten zich in een positieve mindset kunnen focussen op het succesvol vermarkten van hun dienst of product. Het is mijn passie om hen zoveel mogelijk hierin te ondersteunen. Heb je een juridische vraag? Mail of bel mij gerust. Samen zijn we slimmer.”

– mr. Niels Vanaken, 085 750 10 17n.vanaken@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord