Als je een nieuwe werknemer aanneemt is het altijd even afwachten of de werknemer daadwerkelijk de eigenschappen en kwaliteiten bezit zoals deze stelde tijdens het sollicitatiegesprek. Om te voorkomen dat je (lang) vastzit aan een werknemer die ongeschikt is, neem je een proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst op. Dit biedt jou de mogelijkheid om gedurende een korte periode te beoordelen of de werknemer past binnen je bedrijf en geschikt is voor de functie. Blijkt je werknemer toch niet (helemaal) te voldoen aan je verwachtingen, dan kun je de arbeidsovereenkomst gedurende de proeftijd per direct en zonder reden opzeggen. Een proeftijd is dus een ideaal middel om je werknemer te leren kennen.

CHECKLIST PROEFTIJDBEDING

Wil je een proeftijdbeding opnemen in de arbeidsovereenkomst? Zorg er dan voor dat deze voldoet aan de wettelijke vereisten, anders is de proeftijd niet geldig en zit jij meteen vast aan de werknemer. Gebruik onderstaande checklist voor het opstellen van een goed proeftijdbeding.

  • Bepaal hoe lang de proeftijd mag zijn

De maximale duur van de proeftijd is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Met behulp van deze tabel bepaal je zelf hoe lang de proeftijd mag zijn.

Duur arbeidsovereenkomst

Maximale duur proeftijd

Zes maanden of korter

Proeftijd niet toegestaan

Langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar

Eén maand

Twee jaar of langer

Twee maanden

  • Let er op dat voor je werknemer dezelfde proeftijd geldt als voor jou

De proeftijd moet voor de werknemer even lang zijn als voor jou, anders is de proeftijd niet geldig!

  • Check de cao

Is er een cao van toepassing op de arbeidsovereenkomst? Controleer deze dan altijd. Hierin kan namelijk worden afgeweken van de maximale duur van de proeftijd.

  • Leg het schriftelijk vast

Neem het proeftijdbeding op in de arbeidsovereenkomst en laat je werknemer ervoor tekenen.

Voorbeeld proeftijdbeding

“De eerste maand van de arbeidsovereenkomst geldt als proeftijd. Gedurende de proeftijd kan zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst op elk gewenst moment met onmiddellijke ingang opzeggen.”

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Wil je je arbeidscontracten gratis door onze Rechtsbundel juristen laten screenen? Wij helpen je graag verder, neem gerust contact met ons op.

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord