Een BV oprichten stelt praktisch nog weinig voor tegenwoordig. Ondernemers kiezen dan ook vaak voor deze rechtsvorm. Maar hoe doe je dat nou, een BV oprichten? En waarom zou je hiervoor kiezen?

Mijn eigen centjes? Ik dacht het niet

Als bestuurder van een BV ben je niet in privé aansprakelijk voor schulden van de vennootschap. Je zuurverdiende spaarcentjes voor die langverwachte strandvakantie komen hierdoor niet in gevaar. Wel zo prettig! Ingeval van een faillissement verlies je verder weliswaar de bezittingen van de BV, maar je privébezittingen blijven buiten schot. Uiteraard zolang je als bestuurder netjes de regels volgt. Naast deze beperkte aansprakelijkheid zijn er fiscale redenen die de overweging om te kiezen voor  een BV de moeite waard maken.

Een lage drempel

Een BV heeft als groot voordeel dat je bij de oprichting niet meer verplicht bent om een geldbedrag als zogeheten minimumkapitaal te storten. Zo kun je al met € 0,01 een BV oprichten en krijg je enkel notariskosten en KvK inschrijfkosten voor de kiezen. Een accountantsverklaring is tegenwoordig ook niet meer vereist. Dit maakt het oprichten van een BV tot een vrij goedkope en laagdrempelige aangelegenheid.

Zo ga je te werk

Heb je besloten om een BV op te richten? Volg dan de volgende stappen:

  • Laat een oprichtingsakte opstellen door de notaris

Voor de oprichting van een BV heb je een oprichtingsakte nodig. Deze stelt de notaris voor je op. De oprichtingsakte bevat standaard de statuten van jouw onderneming. De statuten vormen als het ware het fundament van je BV. Zo bevatten deze onder meer de naam en het doel van je BV en regelen zij onderwerpen als het kapitaal, de aanwezige aandelen en de aandeelhouders.

  • Schrijf je BV in bij de Kamer van Koophandel

Je BV is via de notaris opgericht. En nu? Belangrijk is dat je de BV zo snel mogelijk inschrijft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zo lang dat niet is gebeurd, ben je als bestuurder nog steeds persoonlijk aansprakelijk! Dat wil je natuurlijk niet.

  • Registreer je merknaam en logo

Na het oprichten en inschrijven van je BV registreer je best je merknaam en je bedrijfslogo. Door deze registratie worden je merknaam en bedrijfslogo juridisch beschermd. Zo voorkom je dat concurrenten hierop inbreuk plegen. Dan is dat in ieder geval safe.

  • Laat goede algemene voorwaarden opstellen

Vervolgens is het zaak om goede algemene voorwaarden op te laten stellen. Deze voorwaarden vormen als het ware een juridisch vangnet en beschermen je bedrijf tegen de risico’s van het zaken doen.

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over het oprichten van een BV? Vraag je je af een BV voor jouw onderneming de juiste rechtsvorm is? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord