Grote kans dat het je wel eens overkomen is. Je hebt je USB-stick laten liggen in de trein terwijl je na een lange werkdag nog de laatste dingetjes aan het afronden was of je telefoon blijkt gestolen. Ronduit vervelend. Maar als jouw telefoon gevoelige bedrijfsinformatie bevat, moet je meer doen dan aangifte doen bij de politie. Je moet officieel melding maken van een (mogelijk) datalek. Wat houdt die meldplicht in? Hoe voorkom je een datalek binnen jouw organisatie? En hoe vaak komen meldingen in de praktijk voor?

Voorkom reputatieschade

Als organisatie ben je verplicht om een mogelijk datalek binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze instantie kan niet alleen forse boetes opleggen als je dat niet doen, een datalek binnen jouw organisatie levert jou vooral veel reputatieschade op. Dat wil je uiteraard voorkomen! Zorg dat je werknemers een mogelijk datalek herkennen en dat zij weten hoe te handelen bij een datalek, maar probeer datalekken vooral zoveel mogelijk te voorkomen. Versleutel persoonsgegevens, hanteer hierin een strikt beleid. Dan hoeft het vaak niet zover te komen dat je met je meldplicht te maken hebt.

Ruim 1,5 jaar meldplicht datalekken: hoe staat het ervoor?

De Autoriteit persoonsgegevens kwam onlangs met de facts & figures over het 2e kwartaal van 2017. Vaststaat dat het aantal meldingen ten opzichte van 2016 fors is toegenomen. Het afgelopen halfjaar kwamen bijna 2.400 meldingen binnen, waarvan bij 45% persoonsgegevens bij de verkeerde persoon terechtkwamen. Het gaat hierbij voornamelijk om naam- en adresgegevens, telefoonnummers, financiële gegevens en gezondheidsgegevens. Meldingen kwamen vooral voor in de gezondheidssector. Ook de financiële dienstverlening en het openbaar bestuur staan in de top drie. De juridische dienstverlening staat er uiteraard niet tussen!

Auteur: mr. Roos van den Berkmortel, jurist

Heb je nog vragen over de meldplicht datalekken? Of wil je meer tips hoe je datalekken binnen jouw organisatie kan voorkomen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden jouw vragen graag!

Roos

 “Hoi, ik ben Roos. Als jurist schrijf ik graag blogs over juridische ontwikkelingen die voor ondernemers belangrijk zijn. In de praktijk merk ik vaak dat bedrijven, naast goede rechtsbijstand, steeds meer behoefte hebben aan praktisch advies, het liefst op het moment dat er nog niets aan de hand is. Juist die ene juridische tip kan voor een bedrijf een wezenlijk verschil maken. Daarom blijf ik graag meedenken met onze leden, zodat zij kunnen anticiperen op wat komen gaat en hierdoor veilig zaken kunnen doen. Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon een keer sparren? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.”

– mr. Roos van den Berkmortel, 085 750 10 17, r.vandenberkmortel@rechtsbundel.nl

Geef een antwoord