Je medewerkers vormen de meest waardevolle asset binnen je bedrijf. Uiteraard sta jij als werkgever op een zo goed mogelijke wijze in voor hun welzijn. Maar ook je onderneming moet verder in deze Corona crisis. Hoe ga je best te werk? Enkele tips volgen.
Check de NOW regeling
Maak als werkgever gebruik van de financiële steun die de overheid je biedt, wacht hier niet te lang mee. Om te voorkomen dat werknemers door de Coronacrisis hun baan verliezen, heeft de overheid de NOW regeling in het leven geroepen. Hiermee wil de overheid tegemoetkomen in de loonkosten van je bedrijf, in de hoop dat je werknemers hun baan kunnen behouden als er tijdelijk geen werk voor hen is. Hierdoor kan jij je werknemers met een vast én een flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. Ook payrollers en oproepkrachten vallen overigens binnen de NOW regeling.
Wil jij als werkgever in aanmerking komen voor deze financiële tegemoetkoming? Dan dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af het omzetverlies dat je bedrijf lijdt en bedraagt maximaal 90 procent van de loonsom.
Je aanvraag om gebruik te maken van de NOW regeling dien je op basis van je loonheffingsnummer in via het UWV. Dit kun je doen tot uiterlijk 31 mei 2020. Voldoet je aanvraag aan de voorwaarden, dat ontvang je binnen 2 tot 4 weken een voorschot. Kom je er niet uit, vraag dan even je accountant om je hierbij te helpen. Wees wel eerlijk bij het indienen van een aanvraag, hierop kan uiteraard gecontroleerd worden.
Maak gebruik van de noodopvang voor kids
Veel medewerkers lopen er tegenaan dat hun kinderen momenteel niet naar school kunnen. Dit heeft natuurlijk haar weerslag op hun functioneren binnen je organisatie. Gelukkig heeft de overheid bepaald dat medewerkers van bedrijven die binnen bepaalde criteria vallen gebruik mogen maken van kindernoodopvang. Doorgaans betreft het hier vitale of cruciale beroepsgroepen.
Hiernaast compenseert de overheid de eigen bijdrage van je medewerkers voor de reguliere kinderopvang. Betaalt je medewerker voor de reguliere opvang, dan loopt deze betaling immers gewoon door. Ook als je medewerker geen aanspraak kan maken op de noodopvang. Overigens loopt deze betaling ook door als je medewerker een vitaal beroep uitoefent en recht heeft op noodopvang, maar wel betaalt voor de reguliere opvang. Check best de website van de overheid voor meer informatie.
Grijp direct in als je medewerker besmet is
Heeft een arts of de GGD vastgesteld dat een van je medewerkers besmet is met het Corona virus? Stuur dan je medewerker meteen naar huis en laat hem of haar pas terugkeren als je medewerker minimaal gedurende 24 uur volledig klachtenvrij is. Ventileer best de ruimtes binnen je bedrijf waar je medewerker geweest is en desinfecteer en reinig alle contactoppervlakken. Denk hierbij aan de eigen werkplek, liftknoppen en trapleuningen. Je kan hierbij normale schoonmaakmiddelen gebruiken.
Daarnaast is het verstandig om als personeelszaken ook een logboek bij te houden van alle personen met wie je werknemer nauw contact heeft gehad. Let hierbij zeker ook op de gezondheid van de meest kwetsbare medewerkers binnen je organisatie. Houd uiteraard bij het aanleggen van een logboek wel rekening met de privacy van zowel je zieke medewerker als die van je andere medewerkers. Ontstaat er toenemende onrust onder je werknemers? Overweeg dan om (een deel van) je bedrijf preventief voor een korte periode te sluiten.
Wees een luisterend oor
Misschien nog wel het allerbelangrijkst: wees er zoveel mogelijk voor je medewerkers. In deze tijden van crisis hebben mensen elkaar hard nodig. Als werkgever draag je hierin een voorbeeldfunctie. Misschien hebben je medewerkers wel familieleden of kennissen verloren als gevolg van een Corona besmetting. Maak het onderwerp bespreekbaar. Laat je medewerkers hun ervaringen met je delen en geef hen het gevoel dat er oprecht naar hen geluisterd wordt.